Διατροφικά μυστικά για το Προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο
21/07/2016
10+1 συμβουλές για καλύτερη διατροφική “συμπεριφορά”
21/07/2016
Διατροφικά μυστικά για το Προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο
21/07/2016
10+1 συμβουλές για καλύτερη διατροφική “συμπεριφορά”
21/07/2016
Προβολή Όλων

Ιδέες για την Παιδική Παχυσαρκία στην πράξη

Σύμφωνα με την παγκόσμια ομοσπονδία παχυσαρκίας (WOF 2014) τα Ελληνόπουλα κατέχουν τις πρώτες θέσεις παχυσαρκίας. Συγκεκριμένα, τα αγόρια ανήκουν παγκοσμίως στην 2η θέση και τα κορίτσια στην 4η. Φαίνεται ότι τα μισά παιδιά ηλικίας 5 και 9 ετών έχουν βάρος πάνω από το φυσιολογικό. Η παραπάνω είδηση είναι ιδιαιτέρως λυπηρή καθότι προερχόμαστε από μια χώρα οπού πριν από κάποια χρόνια αποτελούσε πρότυπο αλλά και οδηγό διατροφικών συνηθειών.

Πρόκειται για μια κατάσταση για την οποία είμαστε υπεύθυνοι όλοι μας και η αντιμετώπιση της απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθητοποίηση από ολόκληρη την κοινωνία. Τα ευχάριστα νέα είναι ότι υπάρχουν αρκετοί γονείς πια που προωθούν το μοντέλο της φυσικής δραστηριότητας και της ισορροπημένης διατροφής στα παιδιά τους με αποτέλεσμα να διατηρούν ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Το κλειδί για να κρατήσεις τα παιδιά σε ένα υγιές σωματικό βάρος είναι να ακολουθήσει όλη η οικογένεια βασικές αρχές ισορροπημένης διατροφής!

Ιδέες και προτάσεις για την οικογένεια ενάντια στην παιδική παχυσαρκία:

Ξεκινήστε την ημέρα σας όλη η οικογένεια λαμβάνοντας ένα πλήρες πρωινό. Σε περίπτωση που δεν έχετε το χρόνο, προσπαθήστε το σαββατοκύριακο να τρώτε όλοι μαζί.

Προετοιμάστε μαζί με το παιδί σας το σνακ της επόμενη μέρας. Προτείνετέ του υγιεινές τροφές, π.χ. ξηρούς καρπούς, κέικ με αλεύρι ολικής και ζάχαρη από το φυτό stevia.

Οργανώστε το μενού της εβδομάδας μαζί με τα παιδιά σας και προσπαθήστε να τα παίρνετε μαζί σας στην λαϊκή, το μανάβικο, το παντοπωλείο.

Αποφύγετε να επιβραβεύετε το παιδί σας για μια καλή συμπεριφορά με μια γλυκιά ανταμοιβή (σοκολάτες, γκοφρέτες κλπ).

Αποφύγετε την πίεση ή την απαγόρευση, που ωθούν τα παιδιά σε αντίθετα αποτελέσματα. Αντικαταστήστε τις λέξεις κακιά ή καλή τροφή με ωφέλιμη τροφή για το σώμα σου. Εξηγήστε με απλές φράσεις και περιγράψτε την χρησιμότητα της κάθε τροφής, όπως για παράδειγμα: «τα λευκά φαγητά: τυρί, γάλα, γιαούρτι φτιάχνουν γερά κόκκαλα!».

Το ψυγείο και τα ντουλάπια να έχουν πάντα σε εμφανές σημείο υγιεινές επιλογές πλούσιες σε θρεπτικά στοιχεία.

Μειώστε το χρόνο που τα παιδιά σας βλέπουν τηλεόραση, βλέπουν video games και απασχολούνται στο computer στις δυο ώρες την ημέρα συνολικά ή ορίστε μια ημέρα την εβδομάδα ως ελεύθερη.

Συμβουλές ανά ηλικία:

Ηλικία έως 1 έτους: Ο θηλασμός βοηθάει στην πρόληψη κατά της παχυσαρκίας. Ο ακριβής μηχανισμός δεν είναι ακόμα γνωστός , φαίνεται ότι τα παιδιά που θηλάζουν μπορούν να ελέγχουν περισσότερο τους μηχανισμούς πείνας και κορεσμού.

Ηλικία 1-5 ετών : Ξεκινήστε τις υγιεινές συνήθειες από νωρίς, βοηθήστε τα δίνοντας τους ποικιλία υγιεινών τροφών. Αποφύγετε να τους υποχρεώνετε να «γυαλίζουν» το πιάτο τους. Εμπιστευτείτε την επιλογή τους να σταματήσουν να τρώνε ακόμα και αν δεν έχουν φάει ούτε το μισό πιάτο τους.

Όταν το παιδί αποφεύγει κάποιες τροφές, προσπαθήστε να κάνετε χαρούμενα σχέδια με αυτές όπως ανθρωπάκια ή να προσθέσετε ένα υγιεινό dressing όπως γάλα με λεμόνι, λάδι και μουστάρδα ή γιαούρτι με άνηθο.

Ηλικία 6-12ετών : Ενθαρρύνετε τα παιδιά να κάνουνε άσκηση είτε έξω από το σπίτι είτε μέσα σε αυτό. Δώστε τους τη δυνατότητα να βοηθήσουν στην προετοιμασία του γεύματος.

Ηλικία 13-18 ετών : Τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι λάτρεις των fast food. Δώστε τους και άλλες επιλογές όπως προετοιμάστε στο σπίτι “ψευδό fast food“, παρασκευάστε ένα σπιτικό σουβλάκι ή ένα σάντουιτς με σπιτικά και υγιεινά υλικά, όπως από αλεύρι ολικής αλέσεως ή σος από γιαούρτι ή πατάτες “τηγανιτές”, αλλά στο φούρνο.

Τα χαρακτηριστικό αυτής της ηλικίας είναι το διάβασμα και οι εξωσχολικές δραστηριότητες. Προσπαθήστε να τους δώσετε κίνητρο να εντάξουν στην ζωή τους μια φυσική δραστηριότητα έστω και 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα.

 

Μη ξεχνάτε να τους λέτε καθημερινά πόσο πολύ τα αγαπάτε ανεξαρτήτως σωματικού βάρους. Τα παιδιά όπως και εμείς ζητάνε την προσοχή μας και την αγάπη μας …

 

 

Verified by MonsterInsights