Γνωρίζοντας τα superfoods
20/07/2016
Κεφίρ. Tο Α και Ω της “υγιεινής” διατροφής
20/07/2016
Γνωρίζοντας τα superfoods
20/07/2016
Κεφίρ. Tο Α και Ω της “υγιεινής” διατροφής
20/07/2016
Προβολή Όλων

Είναι τα κατεψυγμένα λαχανικά ωφέλημα για την υγεία μας;

Tα λαχανικά αποτελούν μία σημαντική ομάδα τροφίμων, πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία αλλά και χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Είναι απαραίτητο το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής μας να καλύπτεται από αυτή, καθώς αποτελεί θεμέλιο μιας υγιεινής διατροφής.

Τα τελευταία τρία χρόνια η κατανάλωση κατεψυγμένων λαχανικών έχει αυξηθεί κατά 3 έως 5%. Πιθανοί λόγοι είναι οι γρήγοροι ρυθμοί σε συνδυασμό με το περιορισμένο χρόνο για την προετοιμασία γεύματος, η έλλειψη στην αγορά νωπών λαχανικών εξαιτίας καιρικών συνθηκών, η ακρίβεια των φρέσκων λαχανικών κ.λ.π

Η κατάψυξη είναι η πιο ολοκληρωμένη φυσική συντήρηση τροφίμων. Από την στιγμή που θα καταψυχθεί το προϊόν αναστέλλεται κάθε μικροβιολογική διεργασία ικανή να αλλοιώσει την ποιότητα του τροφίμου. Τα τελευταία χρόνια οι βιομηχανίες κατεψυγμένων τροφίμων, έχουν επενδύσει τεράστια κεφάλαια σε προηγμένη τεχνολογία επεξεργασίας και συντήρησης ώστε τα κατεψυγμένα τρόφιμα που παράγονται να είναι το ίδιο φρέσκα με τα νωπά από τα οποία προέρχονται.

Τα κατεψυγμένα λαχανικά διατηρούν τις βιταμίνες τους και τις θρεπτικές αξίες της φύσης με τον καλύτερο τρόπο. Η γρήγορη λεύκανση(ζεμάτισμα) και κατάψυξη διατηρεί την ποιότητα και τη διατροφική αξία σχεδόν ισάξια με την πρώτη ημέρα της συγκομιδής τους. Σε αντίθεση με τα φρέσκα λαχανικά όπου είναι αβέβαιη η θρεπτικότητα του καθώς, η έντονη ακτινοβολία και η κακή συντήρηση των νωπών λαχανικών την μειώνουν.

Ένα ακόμα θετικό στοιχείο είναι ότι προσφέρουν πλουραλισμό γεύσης αφού είναι διαθέσιμα, ανεξάρτητα από την εποχή τους, όλο το χρόνο, προσφέροντας πάντα σταθερή ποιότητα.

Συμπερασματικά λοιπόν η απάντηση στην ερώτηση φρέσκα ή κατεψυγμένα λαχανικά είναι ότι δεν υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση.

Συμβουλές για ασφαλή χρήση των κατεψυγμένων λαχανικών :

  • Να προσέχετε το περιτύλιγμα της συσκευασίας να είναι άθικτο.
  • Να μη βρίσκεται το προϊόν σε στάδιο απόψυξης.
  • Να συντηρείται σε θερμοκρασία -18ο
  • Να παρατηρείτε την ημερομηνία μέχρι την οποία πρέπει να καταναλωθεί.
  • Να ενημερώνεστε σχετικά με την προέλευση του προϊόντος.
  • Να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες χρήσης που υπάρχουν στην ετικέτα της κάθε συσκευασίας.
  • Να παίρνετε τα κατεψυγμένα προϊόντα από τα ψυγεία, αφού έχετε τελειώσετε ψώνια σας, λίγο προτού πληρώσετε για να αποφευχθεί η απόψυξη τους.
  • Να τοποθετούνται σε ειδική σακούλα κατά τη μεταφορά τους στο σημείο πώλησης καθώς με αυτόν τον τρόπο αυξάνετε η διάρκεια ζωής της ψύξη τους.
Verified by MonsterInsights